Thursday, November 16, 2006

Što je Yantra?

Jantra je geometrijski dijagram koji je ucrtan na razlièitim materijalima najèešæe na metalima poput bakra, srebra ili zlata, a može biti i na kamenu, staklu, papiru i sl.
Svaka Jantra sadrži potencijalne energije koje se propisanim metodama mogu probuditi. Kao što recitacija mantre ili molitve oslobaða odreðene suptilne energije tako i Jantra može pomoæi u istom. Može se reæi da je mantra zvuèna prezentacija odreðene energije ili Božanstva, a Jantra grafièka (ili vidljiva) prezentacija iste energije, nešto poput energetskog tijela Božanstva.
Jantra na sanskritu oznaèava "ono što nosi" ili "vozilo"
(*), što znaèi da jantra nosi odreðenu energiju i širi je u prostor u kojem se nalazi. Ako netko u svom domu posjeduje pravilno instaliranu i energiziranu jantru na koju svakodnevno meditira recitirajuæi odgovarajuæu mantru, onda je sasvim sigurno da æe se energija yantre proširiti u prostor u kojem se jantra nalazi i blagotvorno djelovati na onoga tko se u tom prostoru nalazi. Jantra je, dakle, tehnika koja nam na pomaže da ostvarimo svoje težnje, ciljeve i želje.
Kompozicija Jantre
Svaka Jantra se, opæenito, sastoji od okvira Jantre koji je u obliku kvadrata sa èetiri tzv. kapije. Kapije se nalaze sa svake strane po jedna i obièno se prikazuju u obliku slova T iako postoje i drugi oblici. Unutar kvadrata nalaze se kružnice sa nizovima lotosovih latica. U sredini Jantre se obièno nalaze trokuti (ili kvadrati) koji mogu biti poslagani na razlièite naèine, ovisno o vrsti Jantre. U sredini Jantre se nalazi toèka, središte Jantre, koja se naziva "bindu".

(*) Iz "Bhagavad Gite" možemo shvatiti da rijeè yantra znaèi "stroj" ili "mašina", poput npr. automobila. Opisano je da se duša nalazi u tijelu kao što se vozaè nalazi u automobilu. Tijelo je dakle samo stroj koji omoguèava duši djelovanje. Jantra je nalik stroju koji æe nam omoguæiti da ostvarimo svoje težnje i želje, kao što vozaè automobila može lako i udobno stiæi na željeno odredište.
(nazad)
www.dhyansanjivani.org

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

 

free html hit counter

BLOGGER
Google
 
Web www.dhyansanjivani.org
www.mahayantra.blogspot.com www.infoarticle.com